No menu items!
  HomeStandpuntenMobiliteitDuurzame mobiliteit voor iedereen in Knokke-Heist

  Duurzame mobiliteit voor iedereen in Knokke-Heist

  Date:

  Knokke-Heist heeft hier als badplaats een sleutelrol in. Zo verduurzamen we de deelgemeenten en wijken, vergroten we de doorstroming van verkeer op drukke momenten en verbeteren we de luchtkwaliteit.

  PUUR KH wil oplossingen die de bereikbaarheid verbeteren en die onze gemeente tegelijkertijd ook nog mooier en duurzamer maken.

  Daarom pleit PUUR KH ervoor om delen van het commerciële centrum. 50% snel roterend te maken en deels ook voor bewoners en bezoekers. Die bezoeker kan je familie zijn, een dokter of thuiszorg, een ondernemer. Een bezoekersregeling die eenvoudig digitaal of met een gastenkaart geregeld is.

  Bestelwagens horen niet dagenlang te stationeren in rode en oranje parkeerzones. Hun parkeertijd moet beperkt worden tot het laden en lossen van hun leveringen of werkmateriaal. Zware vrachtwagens die komen leveren aan de retail zijn verboden in Knokke-Heist tijdens het begin en het einde van de schooldagen. Net als in andere steden en gemeenten wil PUUR KH op termijn dergelijke vrachtwagen verbieden in de commerciële zones van onze gemeente.

  Voor tweede verblijvers, dagjesmensen en toeristen gaat PUUR KH nu ook echt randparkings realiseren en de bestaande infrastructuur optimaliseren samen met een digitaal parkeergeleidingssysteem. Het aantal bestaande parkeerplaatsen moet daarom worden verdubbeld. Dit gaan we doen door huidige locaties waar mogelijk uit te breiden en nieuwe parkeerplaatsen te creëren en eventueel shuttlebussen voorzien die een groter oppervlakte berijden op drukke momenten.

  Het aantal parkeerplaatsen voor tweede verblijvers en toerisme in de huidige rode en oranje zones gaan we beperken en bewonerskaarten invoeren. Zo zorgt PUUR KH ervoor dat inwoners een plaats hebben en we meer ruimte maken voor groen, een gezellig terras of een ondergrondse afvalbak.

  Bij nieuwbouwprojecten mogen garages enkel gekocht worden door de mensen die investeren in de nieuwbouw zelf en buurtbewoners in een straal van 1 kilometer. Nieuwbouw garages mogen niet langer een goede belegging zijn voor investeerders die alle garages opkopen.

  PUUR KH wil dat tweede verblijvers hun wagen tijdens hun verblijf gratis kunnen parkeren in hun eigen garage. We stimuleren daarmee het inpandig parkeren en een goede openbaar vervoer bereikbaarheid.

  PUUR KH wil inzetten op slimme oplossingen om verschillende modaliteiten beter op elkaar aan te laten sluiten. Op sommige plaatsen in Knokke-Heist staan teveel auto’s, elders staan de garages leeg. Dat is vandaag een gemiste kans.

  PUUR KH wil dat ondernemers de ruimte krijgen om binnen een bepaald kader (deel)mobiliteit aan te bieden in onze gemeente. Dit geldt voor alle modaliteiten. Dit draagt bij aan betere luchtkwaliteit in de gemeente. Er moeten wel duidelijke afspraken gemaakt worden over de gevolgen voor de openbare ruimte.

  Zo is de PUUR KH geen voorstander van deelfietsen die rondslingeren door de openbare ruimte. Dit kan namelijk ook anders; door op hotspots in de gemeente een ‘dockingstation’, voor zowel deelfietsen als wagens te realiseren in de deelgemeente Knokke en Heist en in samenspraak met de lokale ondernemers. Dit kan op vraag van de inwoners ook worden uitgebreid naar andere deelgemeenten of wijken.

  PUUR KH wil toe naar duurzaam vervoer. Dat kunnen een elektrische auto, bussen van de lijn, fiets, of elektrische scooter zijn.

  PUUR KH wil ook laten onderzoeken of een samenwerking met De Lijn mogelijk is om het gebruik van de Kusttram gratis te maken binnen Knokke-Heist. Op die manier kunnen inwoners en bezoekers pendelen tussen de deelgemeenten en wijken langs het tramtracé in Knokke-Heist. Die dan ook aansluiten op de nieuwe parkeerzones.

  PUUR KH wil dat iedereen veilig over straat kan, ook in het verkeer. Daarom moeten de regels in het verkeer beter worden gehandhaafd (zie ook onze plannen inzake veiligheid). Voetgangers moeten weer gewoon een zebrapad kunnen oversteken zonder dat ze omver gereden worden.

  De maximumsnelheid voor auto’s en scooters moet worden gehandhaafd. Het is levensgevaarlijk om in de bebouwde kom te hard te rijden. PUUR KH pleit ook hier voor een algemene zone 30 in de commerciële zones en overal waar dit mogelijk is in samenspraak met de bewoners. Ook hier dus inwoners centraal.