No menu items!
  HomeStandpuntenCultuurHoe Knokke-Heist haar culturele horizon moet blijven verbreden en vernieuwen

  Hoe Knokke-Heist haar culturele horizon moet blijven verbreden en vernieuwen

  Date:

  • Kneistival, optredens en een bruisend nachtleven horen bij een toeristische gemeente zoals Knokke-Heist. Het zorgt ervoor dat we kunnen ontspannen, genieten van muziek en ruimte geven aan toptalenten en diverse muziekgenres.

  • Puur KH wil dat grote evenementen in Knokke-Heist “binnen een duidelijk kader” ruimte krijgen. Daarom moet het makkelijker worden om een vergunning niet voor één jaar, maar voor een periode van meerdere jaren aan te vragen. Voor organisatoren met een duidelijke verankering in en met Knokke-Heist voor wat events het openbaar domein betreft.

  • Plaatsen waar tijdelijk ruimte ontstaan door het sluiten of herlokaliseren van bedrijven kunnen wat Puur KH betreft mogelijk ingezet worden als locatie voor culturele evenementen.

  • Cultuur moet verder verspreid worden over de gehele gemeente, en zich niet alleen beperken tot de zogenaamde gouden ruit van Knokke-Heist. Daarbij is het belangrijk dat kunst toegankelijk wordt gemaakt voor iedereen. Laagdrempelige kunst moet kunnen in elke deelgemeente of wijk van Knokke-Heist.

  • Het gemeentebestuur moet zich zo min mogelijk met de inhoud van cultuur bemoeien. Het is aan de creativiteit van kunstenaars en verenigingen om hier invulling aan te geven. De gemeente moet zich niet met kunst of het bestuur van culturele organisaties bemoeien. De gemeente dient een functie als coördinator bekleden en zich afzijdig te houden wat betreft de inhoud.

  • Puur KH vindt het belangrijk dat iedereen van kunst kan genieten. Daarom willen we ruimte voor de topkunst van wereldallure in het nieuwe Casino door samen te werken met binnen- en buitenlandse aanbieders.

  • Puur KH staat voor een totaal andere aanpak voor wat laagdrempelige cultuur betreft door het verbinden van het socio- cultureel weefsel van Knokke-Heist met haar inwoners. De lokalen en zalen van het Cultuurcentrum Scharpoord, maar ook de Ravelingen en Hoost moeten tegen een symbolisch bedrag kunnen verhuurd worden aan de lokale verenigingen. Met als doel hiermee hun werking te versterken.

  • Puur KH zet zich in voor behoud van erfgoed, zoals beschermde gebouwen en plaatsen. Initiatieven waar scholen, verenigingen of inwoners een monument, kunstwerk of erfgoed site adopteren en verzorgen zijn initiatieven die kunnen worden opgezet en ondersteund.

  • Als Knokke-Heist cultureel toonaangevend en inspirerend wil blijven, dan moet er ook ruimte zijn voor vernieuwing. Dat betekent dat ook startende kunstenaars en experimentele kunst ruimte moet krijgen, zonder invloeden vanuit het beleid, die initiatieven in een bepaalde inhoudelijke hoek kunnen duwen. De broedplaatsen ‘nieuwe stijl’ moeten daarom een kans krijgen in Knokke-Heist. Lokalen op de nieuwe jeugdsite, de Ravelingen, Maak of ‘t Verzet kunnen een werkplek bieden voor net afgestudeerden en makers, spelers, gameontwikkelaars en musici uit Knokke-Heist.

  • Het internationaal vuurwerkfestival dient nieuwe innoverende kansen te krijgen zoals bijvoorbeeld een internationaal dronefestival. Waardoor we op een duurzame en diervriendelijke manier voor een wereldprimeur kunnen zorgen in Knokke-Heist.

  • Bij de toewijzing van culturele subsidies moet ook aandacht besteed woorden aan de vraag van het publiek en de mate waarin een culturele voorziening kan voorzien in eigen middelen. Culturele organisaties, kunstenaars en alle andere partijen werkzaam in de culturele sector moeten veel meer met elkaar gaan samenwerken in plaats van elkaar te beconcurreren om subsidies.

  • De dienst cultuur moet de wijkwerking versterken en ondersteunen. Dit moet zorgen voor een warme buurtwerking. Want cultuur is overal in elke straat en op elk plein.